Konkurranseforberedelser

På tide på komme i konkurransemodus! Det er #raceweek og på lørdag skal jeg delta på Tønsberg Triathlon, sprintdistanse. Jeg begynner årets triathlonsesong sent, men godt 🙂 Siden jeg var treg og sov litt i timen ble alle konkurransene jeg hadde sett for meg å delta på tidligere i sommer utsolgt. Så mens resten av triathlonfolket har kost seg på Hove- og Oslo Triathlon i solskinn eller kjempet seg mot Gaustatoppen i motvind og tåke, har jeg logget treningstimer i Oslo og brukt sommeren på å glede meg til det er min tur med startnummer på brystet/rompa!

Jeg er fremdeles en fersking i dette gamet, og Tønsberg Triathlon blir min andre triathlonkonkurranse noensinne. Etter Ironman 70.3 Haugesund i fjor ble jeg stormforelsket (ja, jeg vil si det kan kalles en forelskelse) i denne idretten og har trent jevnt og trutt siden da for å bli bedre på både svømming, sykling og løping. Det har gjort det enklere å motivere seg til trening i hverdagen, for det har hele tiden vært ulike ting jeg har kunnet variere treningen med og jobbe med. Jeg har blitt mye tryggere både på svømmingen (som var ganske panikkpreget i Haugesund) og på overgangene mellom svøm og sykkel, og sykkel og løp.

Klar for siste hardøkt før Tønsberg Tri :)

Klar for siste hardøkt før Tønsberg Tri 🙂

Nå er det ikke slik at jeg kommer til å kjempe om en pallplass i Tønsberg til helgen. Så ærlig skal jeg være. Men, jeg ønsker jo å prestere mitt beste med de forutsetningene jeg har. Jeg mener det er like viktig for en mosjonist på mitt nivå å komme i riktig modus foran en konkurranse, som det er for utøvere i Triathlonserien. Mye av det å prestere sitt beste sitter mellom ørene. Den fysiske formen får man ikke gjort så mye mer med nå rett før startskuddet går, men det er mye man kan gjøre med det mentale. Det er viktig å legge til rette for at kroppen og hodet skal være klare til å pushe det lille ekstra.

Nedenfor har jeg skrevet litt om de ulike forberedelsene jeg gjør før konkurranse. Nå er vi alle litt forskjellig skrudd sammen men noen av punktene gjelder for oss alle, og ved å ha litt ekstra fokus på dette og legge til rette for å få det til, vil man møte opp på startstreken litt bedre rustet for det som venter 🙂

Trening
Trapp ned på antall treningstimer uken i forkant, men behold noen korte hardere økter. Færre treningstimer gir kroppen tid til å samle overskudd og få nok hvile, mens de korte hardere øktene holder «fyringen» og farten i musklaturen ved like. En kort hardøkt kan f.eks være 4*4min løp. Ikke ligg flatt på sofaen i en hel uke, da blir det tungt for kroppen å omstille seg til konkurransefart igjen. Siste harde økt kan f.eks være på tirsdagen hvis konkurransen er på en lørdag.

Kosthold
Før store og gjerne lange utholdenskonkurranser er det viktig at glykogenlagrene i musklene er fulle. Uken før konkurranser spiser jeg derfor som vanlig (proteiner, karohydrater og fett til alle måltider), men sørger for å ikke hoppe over måltider. Vær også nøye med å få i deg noe rett etter trening (innen 30 min), slik at kroppen har alle forusetninger for å restituere seg så raskt som mulig. Jeg spiser ikke bøttevis med pasta og brød i flere dager da blir jeg bare oppblåst og slapp, men jeg sørger for å få i meg litt ekstra karbohydrater dagen i forveien. Jeg prøver heller ikke nye «mirakelkurer» rett før en konkurranse.

Søvn
Søvn er kjempeviktig. Når vi sover restituerer kroppen seg, og begrepet hvile seg i form er ikke helt på jordet. 🙂 Sørg for å få gode netter med søvn i forkant av konkurranser! Det sies at det er ikke natten før konkurransen det er viktigst med god søvn, da er det mange som sliter med å sove godt fordi man kjenner på konkurransenervene, men natten før dét er veldig viktig!

Utstyr
Dagen før konkurranse er ikke tiden for å finne ut at sykkelen trenger service, eller at du mangler klær, mat eller andre ting du trenger. Planlegg dette i god tid, og legg det frem så det er klart. Les info om løyper og regler som arrangøren legger ut, så du vet hvor svømmingen skal foregå, og hvor mange runder du skal løpe. Planlegg hva du skal ha på deg, og hva du skal ha liggende i skiftesonen. Finn ut når du skal starte, og hvor lang tid det tar å komme seg til dit. Da blir det mindre å stresse over i forkant, og du kan bruke fredagskvelden på å glede deg med bena høyt på sofaen 🙂

Mentalt
Halve forberedelsene ligger i det mentale, og det å være bevisst på hvor mye tankene våre spiller inn på prestasjonen vår. Prøv og ha en positiv indre dialog i forkant av konkurransen – «Dette klarer jeg!» og «Dette blir gøy!» Det er viktig å ikke bare grue seg, men også glede seg til en konkurranse, slik at sommerfuglene i magen, nervøsiteten og de negative tankene ikke tar helt overhånd oppi topplokket. Da kan det bli tungt å komme i mål når melkesyra melder sin ankomst underveis.

Visualisering
Visualisering er en god mental øvelse. Å se for seg hvordan hele konkurransedagen kommer til være, fra du står opp og hva du spiser til frokost. Hvor og hvordan du skal varme opp og se for deg hvordan du legger inn en liten spurt mot mål og går i mål med armene hevet over hodet og med verdens bredeste glis. 🙂 Se for deg svømmeetappen og at det er mange andre i vannet sammen med deg. Tenk gjennom hvordan du vil løse det når det er armer og ben overalt. Se for deg hvordan syklingen blir og at du pusher det lille ekstra opp den siste bakken. Å se for seg hele dagen på denne måten, og de enkelte delene av konkurransen krever litt trening, men er utrolig nyttig når du mestrer det. Det gjør at du skaper kontroll over det som kommer, du har jo sett det for deg i hodet ditt før. Prøv å visualiser ulike typer vær og utfordringer underveis, slik at du vet hva du skal gjøre i ulike sammenhenger. Lykke til!

Hva gjør du for å forberede deg til konkurranse?

– Sissel

2 kommentarer om “Konkurranseforberedelser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s